Bátran keress bennünket a kérdéseiddel

MEDITERRÁN STÍLUS

2020.09.17

A mediterrán lakberendezési stílus jellemzői: a mediterrán stílus melegséget, meghittséget sugall, melynek középpontjában mindig a család áll. Leginkább az élet szeretetét, a napsütést, a tengert, a nyári hangulatot juttatja eszünkbe. Ez a stílus rendkívül sokféle, a déli országokra jellemző lakberendezési stílusokat foglalja magában. Ami a mediterránra általában jellemző: tágas terek, élénk színek, rusztikus felületek, természetes anyagok.

Mediterrán lakberendezési stílus az otthonunkban: ha mediterrán stílusban szeretnéd berendezni az otthonod, érdemes először eldöntened, hogy melyik stílusirányzatot kedveled a leginkább. A különböző mediterrán országok, a spanyol, a francia, az olasz, a görög lakberendezés jellegzetességei ugyanis sokban különböznek. Anyagait tekintve a fa és a kovácsoltvas használata jellemzi mind a négy irányzatot, de színeikben, mintáikban, hangulataikban rendkívül eltérnek egymástól.

Milyen a spanyol mediterrán lakberendezési stílus? – Temperamentumos!

Energikus színek jellemzik, melyek tökéletes harmóniát alkotnak a sötétebb fa és kovácsoltvas bútorokkal, valamint a bőr kárpitokkal. A textileken és a burkolatokon megjelennek a növényi motívumok, a mázas csempe is a spanyol irányzatra utal. Díszítettsége gazdagságot sugall, kedveli az arany szín használatát. Kiegészítőként gyakran megjelennek a különféle kerámiák és kaspók.

Színei: vörös, narancs, sárga, barna, arany, bézs, lazac, terrakotta

Milyen a francia (Provence-i) mediterrán lakberendezési stílus? – Romantikus!

A francia irányzatra egyáltalán nem jellemző a díszítettség. A bútorokban és a kiegészítőkben az antik, vagy antik hatású elemeket részesíti előnyben. Kissé kopottas, ezzel is a régi korok hangulatát idézi. A kovácsoltvas itt is megjelenik és a fa használata is jellemző, de inkább natúr, világosabb árnyalatokban.

Színei: sárga, zöld, kék, levendula

Milyen az olasz (toszkán) mediterrán lakberendezési stílus? – Elegáns!

Két fontos jellemzője az enteriőr minden elemét érinti: egyszerűség és igényesség! Fa bútorait remekül társítja magas minőségű textilekkel. Az olasz mediterrán stílusra jellemző hangulatot tömörfa bútorokkal, élénk színekkel és visszafogott díszítéssel érhetjük el.

Színei: narancs, barna, arany, rozsda, piros, bordó

Milyen a görög mediterrán lakberendezési stílus? – Letisztult!

Fehér falak, kék bútorokkal és kiegészítőkkel – ez az, ami a görögökről először az eszünkbe jut. Általanosságban elmondható, hogy a padlón terrakotta csempe és kevés bútor használata jellemzi. A hálószobákban a baldachinos ágy igazi görög hangulatot kölcsönöz. A görög irányzatot a funkcionalitás jellemzi, letisztultságát az egyszerűsége, a visszafogottsága és a díszítetlensége adja.

Színei: kék, zöld, fehér


Hasznos linkek

Blogunkon megtalálod a legfontosabb tudnivalókat a legnépszerűbb lakberendezési stílusoktól.

Lakberendezési szolgálatásainkat ide kattintva éred el.

Kattints ide, ha szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot.

Követhetsz bennünket a Facebookon vagy az Instagramon.